Energirenovering med PVT, Smart Grid styring og energilagring - ERPSGEL

Formålet med projektet er at udvikle og demonstrere en samlet energirenovering af en offentlig bygning, der integrerer SMART GRID / SMART ENEGY og energilagring. Ved at implementere løsningen i et aktuelt renoveringsprojekt opnås konkrete resultater med denne samlede løsning. Disse erfaringer vil b.la. være et vigtigt bidrag til den kommende udvikling af ”Danmarks fleksible energisystem” der er af nøgleområderne for den nye Energi kommission, nedsat af Energi-, forsyning- og klimaministeriet.

Projektbeskrivelse

I projektet energirenoveres en svømmehal og som led heri installeres et tag bestående af såkaldte PVT-elementer (PVT: kombineret solcelle (PV) og termisk solfanger). Når PVT-elementerne producerer strøm benyttes denne til at drive en varmepumpe, som køler den termiske del af PVT-elementet og afleverer varmen i et af flere varmelagre i svømmehallen – enten i svømmebassinerne eller i varmtvandsbeholdere til badefaciliteterne eller varme sendes ind på fjernvarmenettet. Varmepumpen kan evt. også producere varme på strøm fra nattet, når den aktuelle elpris er lav. Endvidere forsynes bygnings el-system med batterier til lagring af ”overskuds”-el produceret af PVT-elementerne, når det ikke er fordelagtigt at benytte varmepumpen. El kan også sendes ud på el-nettet. Ved at styre varmepumpen intelligent i forhold til el-produktion, elpris og de øjeblikkelige behov og lagerkapacitet får man det bedst muglige udbytte af systemet, og der opnås konkrete erfaringer med en sådan SMART GRID / SMART ENEGY implementering.

De enkelte komponenter, der indgår i løsningen er hver for sig kendt teknologi – om end ny, så projektet fokuserer på at samle disse til en løsning og foretage en udvikling af nye kontrolalgoritmer for den optimale styring i forhold til el-net, fjernvarmenet og lagringsmulighederne til CTS-systemet, der skal styre anlægget.

De to private virksomheder, der indgår i projektet, vil benytte projektets resultater til at markedsføre rådgivning og salg af SAMRT GRID / SMART ENERGY løsninger overfor den potentielt store målgruppe af kommuner og andre bygningsejere af større bygninger. Erfaringer med SMART GRID / SMART ENERGY implementeringen vil kunne anvendes i SBi / Aalborgs Universitetsuddannelse ” Master i Bygningsfysik”.

For Ballerup kommune er der dels et direkte formål om at spare energi og dels vil man fortsat gerne profilere sig som en grøn kommune, der er på forkant med udviklingen på dette område.  

Resultater

I projektet energirenoveredes en svømmehal og i kombination hermed, installeredes et solcelle (PV) system og en varmepumpe. Når PV-elementerne producerer strøm, benyttes denne til at drive luft-til-vand varmepumpen, som leverer varme til de forskellige varmebehov i svømmehallen: Svømmebassin, varmtvandsbassin, varmt brugsvand og rumopvarmning (via en varmeflade i ventilationsanlægget). Varmepumpen kan også producere varme til bassinerne via strøm fra nettet, når de aktuelle el- og varmepriser, sammenholdt med varmepumpens effektivitet viser, at det er økonomisk fordelagtigt. De første målinger viser, at systemet fungerer efter hensigten med en forventet tilbagebetalingstid på 8-10 år. Erfaringerne fra projektet vil bl.a. være et vigtigt bidrag til den kommende udvikling af Danmarks fleksible energisystem, der er et af nøgleområderne for den nye Energikom-mission, nedsat af Klima-, Energi- og Forsyningsministeren. Projektet her undervejs måtte ændres lidt i de oprindelige planer om at anvende PVT-moduler (kombinerede solceller og termiske moduler) samt installation af et energilager. Dette skyldes tekniske og økonomiske udfordringer.

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
1,62 mio.
Støttebeløb:
1,59 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
3,21 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64016-0076

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.47 mio. 0.32 mio.
BALLERUP KOMMUNE 0.73 mio. 1.10 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.28 mio. 0.05 mio.
SCHNEIDER ELECTRIC DANMARK A/S 0.10 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Ove Mørck
Adresse

Ellebjergvej 52, 2450 København SV

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk