Lavtemperatur fjernvarme i eksisterende bebyggelser

Projektet vil demonstrere lavtemperatur-fjernvarme i to eksisterende bebyggelser, en i Tåstrup og en i Tilst ved Aarhus. Tidligere projekter viser, at lavtemperatur-fjernvarme kan reducere nettabene i rørene med 50 - 75% i forhold til et traditionelt fjernvarmesystem.
Projektet har demonstreret et koncept for lavtemperaturfjernvarme i eksisterende byggeri og vist, at varmetabet i ledningsnettet kan reduceres med op til 75 % uden at gå på kompromis med komforten for fjernvarmeforbrugerne.
Projektbeskrivelse
Projektet vil demonstrere anvendelse af lavtemperatur (LT) fjernvarme i to eksisterende parcelhuskvarterer hhv. i Sønderby i Høje Taastrup og i Tilst ved Århus. Forskellen på de to områder er, at det ene kvarter har gulvvarme, og i det andet er der primært radiatorer som opvarmningssystem. Et nyt højisoleret twin fjernvarmerør og modificerede LT gennemstrømningsveklser units vil blive afprøvet ved demonstrationen. Herudover vil der være afprøvning af nyudviklet teknologi til styring af gulvvarme- og radiatoranlæg med henblik på at opnå bedre afkøling. I projektet vil der også blive set på muligheder og beboerengagement for energirenovering af huse ifm. opgradering af fjernvarmenettet. Parallelt udføres supplerende optimering og analyse af LT fjernvarmesystem for lavenergibebyggelsen Lærkehaven i Lystrup ved Århus. Her findes allerede detaljeret måleudstyr, hvilket gør det muligt at foretage flere analyser af f.eks. brugeradfærd, herunder brugsvandsforbrug samt at se på muligheder for at optimere driften af ledningsnettet, herunder reduktion af returtemperatur. Analyserne vil især have fokus på optimering af den nye type brugerunit med fjernvarmebeholder. Endvidere vil der være brugerinvolvering og implementering af brugerinterface til visning af forbrugsdata med henblik på påvirkning af brugeradfærd. Endelig vil der udarbejdes en international guideline med input fra udenlandske projektpartnere
Resultater

Projektet bygger på resultater fra to tidligere udviklingsprojekter, hvor et lavtemperaturfjernvarmekoncept til et nybygget lavenergibyggeri i Lystrup blev udviklet og demonstreret. I dette projekt bliver konceptet og de komponenter, der blev udviklet tidligere, demonstreret i to eksisterende bebyggelser.

Den ene eksisterende bebyggelse ligger i Sønderby, Høje Taastrup, hvor lavtemperaturkonceptet er demonstreret i 75 parcelhuse med gulvvarme. Her blev der installeret nye fjernvarmeunits og nyt ledningsnet samt en ny central blandeshunt. Blandeshunten er indrettet innovativt, så den udnytter returvand fra naboområdet som forsyning af lavtemperaturnettet, i det omfang det temperaturmæssigt er muligt. Samlet set er varmetabet i ledningsnettet reduceret med ca. 75 %.

Den anden eksisterende bebyggelse ligger i Tilst ved Aarhus, hvor en gade med 8 huse med radiatorer indgik i forsøg med at sænke fremløbstemperaturen i fjernvarmenettet mest muligt, først med det eksisterende ledningsnet og efterfølgende med nyt energieffektivt ledningsnet. Enkelte fjernvarmeunits og varmeinstallationer er skiftet, og energirenovering i mindre omfang er udført. Samlet set er varmetabet i ledningsnettet reduceret med ca. 63 %.

I projektet er der desuden udført supplerende målinger, analyse og optimering for lavtemperaturfjernvarmesystemet til lavenergibebyggelsen i Lystrup, som består af 40 lavenergiboliger. I forhold til, hvis der havde været benyttet traditionelt fjernvarmedesign med højere temperaturer, enkeltrørssystem etc., er varmetabet i ledningsnettet reduceret med ca. 75 %.

De tre demonstrationsområder er blandt verdens første lavtemperatur-fjernvarmesystemer og kan derfor komme til at danne grundlag for, hvordan man designer fjernvarmesystemer i dag og fremover.

Fjernvarmsystemer med lave temperaturer, som demonstreret i dette projekt, har en høj energieffektivitet og ses som en vigtig brik i energisystemer for ”Smart Cities”, hvor mange forskellige varmeressourcer såsom overskudsvarme (industri m.v.) og vedvarende energi (geotermi, varmepumper, solvarme, biomasse) og kraftvarme skal bringes i spil.

Projektet har udmundet i en guideline på engelsk, der beskriver designkonceptet og de tekniske krav, samt hvordan implementering af lavtemperaturfjernvarme kan foregå.

Key figures

Periode:
2011 - 2015
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
3,07 mio.
Støttebeløb:
2,35 mio.
Støtteprocent:
43 %
Projektbudget:
5,43 mio.

Kategori

Oprindelig title
Fuldskala demonstration af lavtemperatur fjernvarme i eksisterende bebyggelser
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64010-0479

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
COWI A/S 0.43 mio. 0.64 mio.
Teknologisk Institut 0.33 mio. 0.49 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.24 mio. 0.04 mio.
Fjernvarmens Udviklingscenter 0.08 mio. 0.06 mio.
Danfoss A/S 0.09 mio. 0.26 mio.
LOGSTOR A/S 0.04 mio. 0.15 mio.
HØJE TAASTRUP FJERNVARME A.M.B.A. 0.80 mio. 0.80 mio.
Grundejerlauget Sønderby
Energitjenesten
Affald Varme Århus 0.21 mio. 0.31 mio.
Boligforeningen Ringgården 0.01 mio. 0.03 mio.
KAMSTRUP A/S 0.03 mio. 0.05 mio.
RIBE JERNINDUSTRI A/S 0.02 mio. 0.02 mio.
DANSK FJERNVARMES GEOTERMISELSKAB A.M.B.A 0.08 mio. 0.05 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kaarup Olsen, Peter
Adresse
COWI A/S. Energiplanlægning og fjernvarme
Parallelvej 2
DK-2800 Kongens Lyngby
www.cowi.dk
Kaarup Olsen, Peter , 45972211, pko@cowi.dk
Øvr. Partnere: Teknologisk Institut; DTU Byg; Fjernvarmens Udviklingscenter; Danfoss District Energy Division; Logstor A/S; Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a.; Grundejerlauget Sønderby; AffaldVarme Århus; Boligforeningen Ringgården; Energitjenesten; Kamstrup A/S; Ribe Jernindustri A/S
Email
PKO@cowi.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk